Onze woon- en eetkamer ziet er al tijden hetzelfde uit. Op zich niets mis mee, maar eens in de zoveel tijd heb ik zin de boel te verschuiven of iets ouds naar de kringloopwinkel te brengen en iets nieuws te kopen. Door de jaren heen heb ik zoals zovelen het doen hier en daar spullen gekocht, gekregen, weggegeven en zelfs gemaakt. Nou ja, dat laatste toch niet helemaal zelf. Mijn vriend heeft dat gedaan. Een supermooie eettafel van robuust hout. Ik ben blij met ons interieur: het heeft van alles wat. Die mix van verschillende stijlen past goed bij ons. Nu die mooie tafel in ons huis stond, zag ik ineens dat de stoelen die we erbij hadden, er eigenlijk niet bij pasten. Ik had ze ooit tijdens mijn studententijd gekocht met mijn oma. We hadden voor goedkoop en degelijk gekozen. Maar de tafel van mijn vriend verdiende wat luxere vriendjes als eetstoelen.

Wat is een mooie eetstoel?

Een oud-huisgenoot van me kocht voor zichzelf weleens zo’n tijdschrift met allemaal interieurideeën erin. Dat was iets waar ze helemaal blij van werd. Soms gaf ze ongevraagd advies als ze in je kamer stond. Op dat kastje kon je bijvoorbeeld nieuwe knoppen zetten en dan had ze vaak ook meteen een idee welke kleur ze zouden moeten hebben. Ik had nog nooit op die manier naar dat kastje gekeken. Het functioneerde, dus keek ik er niet naar om. Toch kan ik wel jaloers zijn op mensen die gevoel hebben voor het inrichten van een huis. Ik koop eigenlijk alleen iets als ik iets nodig heb en kijk op dat moment wat ik leuk vind. Maar er zit geen grotere gedachte achter, niet een bepaalde stijl of kleurencombinatie die ik steeds terug laat komen. Niet dat dat zou moeten, want nogmaals, ik ben blij met ons interieur. Maar als je dan eens het plan opvat om nieuwe eetstoelen te gaan kopen, heb je geen idee wat goeie opties zouden zijn. Omdat je je er nou eenmaal nog nooit in verdiept hebt. Mijn vriend opperde om bij de houten eettafel houten stoelen neer te zetten. Dat leek me een wat te massief beeld geven in ons huisje. Het was dus tijd om een hulplijn in te schakelen.

Goede dienst

Het was sowieso alweer een tijd geleden dat die oud-huisgenoot en ik elkaar gesproken hadden, dus ik besloot haar uit te nodigen voor een etentje bij ons thuis. Dat werd ouderwets gezellig en ze was helemaal onder de indruk van de tafel die mijn vriend had gemaakt. Zoals ik al verwacht had, wist ze meteen welke stoelen er goed bij zouden passen en bij de rest van het interieur. Ze zei dat we op zoek moesten gaan naar een retro stoel. Als we een leuke stoel gekozen hadden, zou het leuk zijn de stoel in twee verschillende kleuren te kopen en wel grijs en geel. Ze zei dat dit goed zou passen bij onze gordijnen en het een leuk effect gaf van dezelfde stoel exemplaren in verschillende kleuren te hebben. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn vriend en ik zijn allebei blij met het resultaat. De oude hebben we naar de kringloop gebracht. Niet voordat ik ze een kusje had gegeven en bedankt had voor hun jarenlange goede dienst natuurlijk.